• 24 oktober

  2019


Bijen in de boomgaard.

Donderdag 24 oktober 2019 presenteerden de Fruitmotor en de WUR het eerste exemplaar van het boek ‘Bijen in de boomgaard’.

Het is een werkboek voor de fruitteler. Er staan tips in voor degenen die een kleine of een grote tuin hebben en het insectenbestand en de diversiteit in hun tuin willen vergroten. Je kunt het boek downloaden of het per post bestellen. https://www.defruitmotor.nl/producten/werkboek-bijen-in-de-boomgaard

 • 7 juni

  2019


Zonnepark Lingewal Bemmel

Op donderdag 7 juni 2019 heeft de starthandelingsceremonie plaatsvonden van Kronos Solarpark in Bemmel. Op het terrein komen naast zonnepanelen ook beplanting en een bijenstand.

De beplanting komt dit najaar evenals de bijenstand. De stand biedt plaats aan tien bijenkasten en is beschikbaar voor imkers die voor korte of langere tijd een plaats zoeken voor enkele kasten.
De bijenstand wordt beheerd door Lianne Duiven, Hugo Hardeman en Hans van de Poel.
Voor vragen kunt u bij hen terecht.

 • 8 maart

  2019


Lokkorven en spiekasten

Op vrijdag 8 maart was er weer een informatiebijeenkomst van de imkervereniging gepland. Het thema van deze avond was lokkorven en spiekasten.

Hans van de Poel en Adriaan van Egmond hebben deze avond verzorgd en ons laten zien hoe deze kasten eruit zien en eventueel zelf gemaakt kunnen worden.
Ook hebben ze verteld over hun ervaringen bij het lokken van zwermen door middel van deze kasten.
Als je op de foto klikt kan je de diapresentatie lezen, veel leesplezier.

 • 19 januari

  2019


Imkers maken werk van hun hobby .

Een artikel van Adriaan van Egmond over intervisie.

Hoe imkers nog meer van elkaar kunnen leren
Als je op de foto klikt kan je het artikel lezen, veel leesplezier.

 • medio september

  2018


Artikel Jaap Hardeman

In "de Wijkkrant", de wijkkrant voor Nijmegen-Oost, stond in het septembernummer een artikel over ons lid Jaap Hardeman .

Hij stelde het artikel beschikbaar voor publikatie op onze website.
Als je op de foto klikt kan je het artikel lezen, veel leesplezier.

 • 28 augustus

  2018


Bijenhouden voor beginners

Zelf je eigen bijenvolk verzorgen, imker worden?
Dat kan met een cursus Bijenhouden voor Beginners.

Op 5 oktober 2018 organiseert Imkersvereniging Oost-Betuwe een informatieavond voor degenen die geïnteresseerd zijn in de cursus Bijenhouden voor Beginners.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur in de Veldschuur, Sportlaan 1K, 6681 CD in Bemmel.
Imkervereniging Oost-Betuwe organiseert bij voldoende belangstelling in 2018 – 2019 de cursus Bijenhouden voor Beginners.
Graag aanmelden via domusadriani@kpnmail.nl.

 • 28 april

  2018


Cursus Bijenhouden voor Gevorderden.

Dit jaar is er weer een cursusjaar voor de cursus Bijenhouden voor Gevorderden. Voor een aantal het derde jaar, voor anderen het tweede of eerste jaar. En wellicht sluiten zich weer deelnemers aan.
Dit jaar starten we op zaterdag 28 april om 09.00 uur in Kesteren bij Johannis Vogelaar, Nedereindsestraat 20, 4041 XG in Kesteren, 0488 442850.
Er zijn dit jaar weer vijf bijeenkomsten waaronder één theoriebijeenkomst over koninginnenteelt en één praktijkbijeenkomst over koninginnenteelt. Daarna volgen nog drie bijeenkomsten waarvan de deelnemers gezamenlijk de inhoud van tweeënhalve bijeenkomst mogen bepalen. Verder: Elk cursusjaar kost 50 euro. De organisatie is in handen van Johannis Vogelaar.
Als je interesse hebt kun je je aanmelden bij Johannis Vogelaar: Bij-en-Johannis@hotmail.com .
Wellicht kun je ook al nadenken over de onderwerpen die jij belangrijk vindt.

De deelnemers maakten in 2017 een overzicht van de dracht rond hun bijenstand.
Op 31 maart werden de resultaten besproken.

 • 26 april

  2018

  13.00 uur


Adriaan van Egmond zojuist geridderd

Het moest tot een paar uur geleden nog geheim blijven, want Adriaan mocht er geen lucht van krijgen. Zojuist is onze voorzitter, Adriaan van Egmond, in de Gemeente Elst, geridderd voor zijn grote verdiensten als voorzitter van het Elster Mannenkoor en zijn jarenlange bijdrage aan de Imkerij o.a. als voorzitter van onze vereniging. Het was een mooie plechtigheid en Adriaan was aangenaam verrast. Mocht je Adriaan hier mee willen feliciteren doe het dan vooral. Daarmee onderstreep je ook de waarde die deze riddering heeft als blijk van waardering voor zijn inspanningen voor onze vereniging.

 • 22 april

  2018


Bijenboom geplant

Op 22 april 2018 werd er bijenboom, Tetradium daniellii, geplant op een van de percelen aan de Plakstraat in Bemmel. De percelen waren kort daarvoor ingezaaid met kruidenmengsels en akkerrandenmengsels. De boom werd door imkervereniging Oost-Betuwe aangeboden aan Stichting Lingewaard Natuurlijk. Dit in verband met het 70 jarig bestaan van imkervereniging. Daarnaast werd er voorlichting geven voor de imkervereniging over de honingbij, door Joop Dahm over de rode metselbij en Stichting Lingewaard Natuurlijk over het behoud van insecten o.a. door het inzaaien van bloemen.

 • 24 maart

  2018


Viering 70-jarig bestaan Imkervereniging Oost- Betuwe.

Op 24 maart hebben wij het 70-jarig bestaan gevierd van onze imkervereniging. Met een geweldig succes en een goede sfeer, zo blijkt uit de vele reacties. Wij mogen met enige trots kijken naar onze vereniging die dit met gezamenlijke inspanningen van veel leden en partners heeft gepresteerd.
Daarom nogmaals hartelijk dank aan de sprekers, degenen die het symposium hebben voorbereid en hebben meegeholpen, degenen die koek of cake of iets anders bereid hebben en iedereen die er gewoon was, want ook dat is belangrijk.

Naar de jubileum pagina
 • 22 maart

  2018


Kennismaken met de honingbij

Rogier Schmitz van de afdeling Groenvoorziening van de gemeente Lingewaard ontving onlangs het getuigschrift van de cursus ‘Kennismaken met de honingbij’.

Oud en nieuw; de agenda

Programma voorjaar 2024:


• Vrijdag 5 februari Nieuwjaarsbijeenkomst met pubquiz aanvang 20,00 uur in de Veldschuur

• Zaterdag 3 februari Studiedag Imkers Nederland in Wehl

• Zaterdag 10 februari 10.00-12.00 uur Bijengezondheid thema Aziatische Hoornaar in de Veldschuur

• Vrijdag 22 maart : thema Imkermethoden en bijengezondheid

• Vrijdag 12 april: Imkers vertellen elkaar over hun ervaringen, bijzondere verhalen en uitvindingen. 20.00 uur in de Veldschuur

• Zaterdag 11 mei: voorjaars bijenmarkt (imkermaterialen en drachtplanten)


• Zaterdag 8 juni: verenigingsuitje, meer info volgt


Aanvang steeds 20.00 uur. in de Veldschuur in Bemmel

Dit gedeelte heeft nog geen bestemming, maar kan iedere invulling krijgen.